zaterdag 24 januari 2009

2 juli: Moskou - Novodevitsji

Een bezoek aan Novodevitsji, één van de bekendste en mooiste begraafplaatsen van Moskou is echt een bezoek waard. Wat Pére-la-chaise is voor Parijs, is Novodevitsji voor Moskou. Het zijn werkelijk pracht & praal graven. Aan het grafmonument kun je zien wat het beroep van de overledene is geweest. Complete tanks of borstbeelden met insignes op de borst van belangrijke militairen, de eerste maat uit een werk van een beroemd componist, een clown zittend op de rand van de circuspiste samen met zijn hond. Je kunt er uren ronddwalen en vermaken met het bekijken van al die prachtige grafmonumenten. Zoveel tijd hadden wij helaas niet, we zijn langs de meest bekende graven gelopen.

Novodevitsji was in eerste instantie aangelegd voor de adel en hoge geestelijkheid van Moskou in de zestiende eeuw. In de negentiende eeuw kwamen hier de prominenten uit de cultuur en wetenschap erbij. De top van de Russische literaire wereld rust hier: Gogol, Boelgakov, Tsjechov en Majakovski. Ook beroemde filmers als Eisenstein en Stanislavski en componisten als Prokofjev, Sjostakovitsj en Skrjabin.


De graven van resp. Tsjechov, Clown Nikoelin en Sjostakovitsj

Stalins tweede vrouw, Nadezjda Aliloejeva, en zijn zoon Vasili liggen er en de naamgever van de beruchte dodelijke cocktail: Molotov.
Het gedenkteken bij het graf van Nikita Chroesjtsjov is gemaakt door Ernst Neïzvestni. Chroesjstjov was geen bewonderaar van diens werk, hij noemde het ooit zelfs "hondenstront".


De graven van resp. Chroesjtsjov, Raisa Gorbatsjov en Boris Jeltsin
Het aardige is dat familie en vrienden regelmatig komen picknicken en vodka drinken rondom het graf.

Geen opmerkingen: