zondag 25 januari 2009

3 juli Moskou - Kremlin



De laatste ochtend in Moskou bezoeken we het wereldberoemde Kremlin. Een ommuurd complex van gebouwen op een heuvel direct aan de rivier de Moskva en van waaruit Rusland nog altijd wordt bestuurd.

Bij het Kremlin heb je toch al gauw het beeld voor ogen dat je op de televisie ziet. Een aantal torens en een parade op een groot plein. Maar bijna iedere grote stad in Rusland heeft zijn eigen Kremlin. In Moskou heeft het Kremlin echter een andere betekenis gekregen doordat alle regeringsgebouwen daar gevestigd zijn.






Kathedraal aartsengel Michal, ......., Maria Hemelvaart kathedraal

Maar er staan ook verschillende prachtige kathedralen. De meeste gebouwen dateren uit de 15e tot 18e eeuw: de Maria-Hemelvaartkathedraal, waar de tsaren werden gekroond, de Kleedafleggingskerk, de Verkondigingskathedraal, de kathedraal van de aartsengel Michaël, en de Klokkentoren van Ivan de Grote. In de kerken kunnen we van dichtbij de schitterende iconostase (ikonenwand) bekijken.


Tsarenklok, Klokkentoren Ivan de Grote, Tsarenkanon

Bij de westelijke muur van het Kremlin ligt het Graf voor de Onbekende Soldaat. Bruidsparen in Moskou leggen voor ze gaan trouwen altijd bloemen bij dat graf. Het is een oude traditie in Moskou, en een eerbetoon aan de meer dan 20 miljoen Russen die het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ter nagedachtenis brandt er een eeuwige vlam op het monument. Daarna is het monument weer voor de toeristen. En voor de bewakers van het Kremlin, die het lijken te beschermen met hun leven, tegen de vele toeristen.



Na de lunch namen we afscheid van Marina, ze heeft ons op geweldige wijze begeleid. Marie-Thérèse is vanaf nu onze gids tot aan Sint Petersbrug.

Geen opmerkingen: