zondag 25 januari 2009

2 juli: Moskou - metro

Zo rond 20.30 uur beginnen we aan de metro-sightseeing langs een aantal metrostations onder begeleiding van Marina. De bedoeling is om achter in de metro te stappen en op het station dat we willen bezichtigen uit te stappen. Na de bezichtinging stappen we met z´n allen weer in de volgende metro. En dit doen we dan bij een aantal metrostations. Het werkte perfect! Gelukkig zijn we niemand onderweg kwijt geraakt. Dat zou heel vervelend zijn geweest want alle borden zijn in cyrillisch schrift en dat beheerst niemand van de groep. En vind dan je hotel nog maar eens terug!



In Moskou moet je zeker met de metro reizen. Je moet vaak via lange roltrappen diep de grond in om de perrons te bereiken. Maar de metrostations zijn een attractie op zich en zijn ongetwijfeld de mooiste ter wereld. Enorme toegangspoorten en gigantische vertrek- en aankomsthallen. Ze hebben een luxueuze uitstraling met marmeren vloeren, prachtig stucwerk, beelden en andere versieringen.Veel van de stations zijn schitterend om te zien, soms in Art Deco, soms in Jugendstil! Ik vind de lampen die er hangen ronduit schitterend!

Iedere metrohalte in het centrum lijkt op een balzaal van een paleis. Gebouwd onder Stalin in de jaren 30 en 40, de bouw van de metro was een prestige object. Stalin zette de beste architecten van de Sovjet-Unie in voor deze paleizen voor het volk! Overigens heeft “het volk” zich er inmiddels bij neergelegd dat ze mogen reizen door paleizen, maar moeten wonen in vervallen betonnen kolossen.

De metro in Moskou is de grootste ter wereld, dagelijks 8 miljoen passagiers (!) en is daarmee groter dan de metro van New York en Londen bij elkaar.



Geen opmerkingen: