vrijdag 6 februari 2009

4 juli: Gouden Ring - Jaroslavl - Kostroma

Rusland is een zeer uitgestrekt land, hoe groot dat is blijkt wel uit de maar liefst elf tijdszones die het land kent. Wij hebben slechts een heel klein deel van het land gezien, Moskou en de Gouden Ring en met de bus naar St. Petersbrug.
Toch nog even een korte toelichting op De Gouden Ring (Золотое Кольцо/ Zolotoe Koltso). Deze naam verwijst naar een kring van de meest historische steden van Rusland, waaronder Soezdal, Wladimir, Kostroma, Yarislavl, Sergejev Posad en Pereslavl. Deze steden bevinden zich in een halve cirkel op ongeveer 100-250 kilometer ten noordoosten van Moskou. Diep weggedoken in de bossen bleven de Kremlins van deze steden, mét hun kerken met kunstschatten, ook in de periode van de Mongoolse invallen (13de eeuw) grotendeels bewaard. Daardoor is het gebied één groot museum van de Russische orthodoxie en architectuur. De plaatsen aan de Gouden Ring zijn nu weliswaar stuk voor stuk kleine provinciale stadjes, maar allen speelden een zeer belangrijke rol in de Russische geschiedenis.



Na het uitgebreide ontbijt krijgen we een stadsrondrit in Jaroslavl. Deze stad is genoemd naar de gouden koepels die overal schitteren in het zonlicht. De stad heeft ongeveer 700.000 inwoners en wordt geassocieerd met vele legendes en historische gebeurtenissen. Yaroslavl werd gesticht in 1010 door Prins Yaroslavl de Wijze en werd naar hem genoemd. Yaroslavl is de geboorteplaats van vele bekende mensen, zoals Fyodor Volkov - de stichter van het Nationale Russische Theater, Valentina Tereshkova - de eerste vrouwelijke kosmonaut ter wereld, de dichter Alexander Nekrasov.



We bezochten hier de de kerk van Ilya Proroka, een meesterwerk van Russische architectuur en binnen prachtige fresco's en iconostase. In een kapelletje zongen 5 mannen voor ons Russische liederen en het klonk zo perfect dat de meesten van ons de ogen niet droog hielden. Kippenvel! Tot de bezienswaardigheden behoort zeker het 13e eeuwse Spaso-Preobrazjenski klooster, gebouwd als vesting vlakbij de brug.
We wandelen nog even door de stad en het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De prachtige klokkentorens, de Orthodoxe Liturgie en de a-capella gezangen geven Jaroslavl een magisch tintje.

Geen opmerkingen: