zondag 8 februari 2009

6 en 7 juli: Gouden Ring - Soezdal


Soezdal ligt ongeveer 35 kilometer ten noorden van Vladimir, aan het meanderende riviertje Kamenka. Soezdal is 'gewoon' ontstaan als een boerendorpje en werd belangrijker na het bezoek van prins van Kiev in 1024, toen er een groot ommuurd Kremlin gebouwd werd.
Evenals Yaroslavl staat Soezdal tegenwoordig op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. In de afgelopen eeuw heeft er nauwelijks nieuwbouw plaatsgevonden in Soezdal, waardoor het haar eeuwenoude karakter behouden heeft.


De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Vanuit het hotel kijk je uit over de landerijen om Soezdal. Overal zie je koepeltjes van de vele, vele kerken. De houten huisjes zijn in verschillende kleuren geverfd en prachtig versierd. Hier heb je echt het gevoel dat je in Rusland bent: de oude, houten huizen waarvan de meesten wel een verfje kunnen gebruiken, de rokende en rammelende auto's maar vooral ook de mensen die vriendelijk en behulpzaam zijn.
Je waant je in het decor van dokter Zjivago, hij kan elk moment te paard voorbij komen draven, op weg naar zijn Lara.


Na het ontbijt eerst naar het Openluchtmuseum voor houtarchitectuur. Hout is in Rusland een grondstof die volop aanwezig is. Natuurlijk zijn veel huizen en kerken hiervan gemaakt. Het heette dat wonen in hout ook veel gezonder was dan wonen in een stenen huis. Er was een huis waarin je kon zien hoe mensen vroeger leefden. En velen op het platteland wonen nog zo. In een betrekkelijk kleine ruimte moest met velen geleefd worden. Ach... en dat was in Nederland in aan het begin van de vorige eeuw niet veel anders.

Ook de kerken waren vaak van hout. In dit museum stond ook een houten kerk, ook hier een prachtige iconostase.


Er is een uitzichtpunt over Soezdal waar je een veelheid van de kerken die er zijn kunt zien. Een liefelijk landschap. De koepels zijn veelal van bladgoud maar komen ook in andere kleuren voor. Deze kleuren hebben allemaal hun eigen betekenis. Zo wordt een groene of bruine koepel geassocieerd met de aarde, een blauwe koepel betekent hemel op aarde, een zilveren koepel duidt op een feestkerk en de belangrijkste kleur goud geeft aan dat het een machtige kerk is.

In Soezdal zijn verschillende kloosters. We bezochten het Pokrovski klooster (Maria beschermingsklooster), gesticht in 1364. Door verschillende tsaren werd dit klooster gebruikt als verbanningsoord voor afgekeurde echtgenotes. Nog steeds is het in gebruik als vrouwenklooster.

Het belangrijkste complex van Soezdal is het Kremlin en is erg klein. De bescherming van Soezdal was dan ook niet de muur, maar een aarden wal. Grote stukken hiervan zijn nog intact. In het Kremlin de oude Bogoroditse Rozjdestvenski sobor (Kerk van de Geboorte van de Moeder Gods). Heel bijzonder waren de oude gouden deuren, de fresco's, en de processielampen.
Ook de kerk (The cathedral of the Nativity of the Virgin) staat binnen de muren van het Kremlin. De kerk met blauwe koepels en de gouden sterren stond op een prachtige plek, in de nabijheid van een riviertje en net iets hoger dan de rest van de omgeving. Zo is de kerk dus vanaf een heleboel plekken in Soezdal te zien.

´s Avonds eten we in het Pokrovskiy Klooster. De gerechten worden in rap tempo geserveerd. De nonnen wilden waarschijnlijk vroeg naar bed. Nou ja... het eten was lekker en nu hadden we nog mooi de tijd voor een avondwandeling.

Geen opmerkingen: