vrijdag 6 februari 2009

5 juli: Gouden Ring - Kostroma - Soezdal

Na de lunch in het hotel rijden we verder naar de oude handelsstad Kostroma. Het eerste wat trouwens opvalt aan Kostroma zijn de straten, een en al gaten en kuilen. Je moet hier niet gek opkijken als de chauffeur ineens aan de andere kant van de weg gaat rijden, want dan zitten er gewoon gigantische kuilen in de weg. Het verkeer slingert als het ware links en rechts langs elkaar heen. Heel spannend als je vooraan in de bus zit!



Kostroma heeft veel bezienswaardigheden, waarbij de Ipatjevski-klooster de absolute trots van de stad is. Het klooster werd op de oever van de overzijde van de Kostroma rivier gebouwd door een invloedrijke prins (een voorouder van tsaar Godunov). In 1590 werd het klooster voorzien van de traditionele gouden koepels. Het later gebouwde Aartsbisschop Huis werd bewoond door Ruslands laatste tsaar Mikhail Romanov. Het klooster heeft een rijke collectie van schitterende eeuwenoude fresco's.

De classicistische winkelarcades in het oude stadscentrum getuigen van de vroegere glorie van de marktstad. Hoewel Kostroma tegenwoordig bijna 300 duizend inwoners telt is het een provinciaalaandoende plaats.

Bij één van de winkeltjes eten we onze eerste hartige blini. We hebben geen idee wat er op de menukaart staat, maar wijzen op de met gehakt gevulde, heerlijk geurende blini van onze voorganger. Dat is voldoende. Ook de thee (chai) weten we op deze wijze te bemachtigen. De blini´s zijn verrukkelijk!
Voor de dagen die nog komen moeten we zelf voor proviand zorgen voor onderweg. Dus... op zoek naar een winkeltje voor broodjes, drinken en fruit. En dan ontdek je dat het er hier toch heel anders aan toe gaat. Bij de kassa moet je (met handen en voeten, want we spraken geen Russisch) aangeven wat je wilt hebben, dan daar betalen en vervolgens met het kassabonnetje kun je de goederen ophalen.




Na alle bezienswaardigheden slenteren we lekker over de markt en later langs de Wolga. Daar sluiten we ons aan bij een aantal anderen van de groep op een bootterras aan de Wolga en nemen we een heerlijk koel drankje.

Geen opmerkingen: