donderdag 19 februari 2009

10 juli: Sint Petersburg





Sint-Petersburg (in september 1991 werd Leningrad weer Sint Petersburg genoemd) is de meest Europese plek in Rusland. Het stadscentrum van Sint Petersburg doet met zijn bruggen en kanalen denken aan Amsterdam. Peter de Grote wilde van Petersburg een havenstad maken naar Europees voorbeeld. Hij bezocht Amsterdam om te kijken hoe deze stad gebouwd was en of dit ook in St. Petersburg toegepast kon worden. Dat is dus gelukt want SPB lijkt wel een imitatie van Amsterdam, het historisch centrum ligt tussen de grote Neva en een drietal grachtengordels.
Na het ontbijt vertrekken we voor een stadsrondrit. We schuiven dus aan in de file en onze nieuwe buschauffeur (Anton moest weer terug naar Moskou) slalomde handig tussen al het verkeer door.


We rijden over de Nevski Prospekt, de beroemdste verkeersader van St. Petersburg en tevens een van de oudste wegen. Zij werd gebouwd in 1710 als verbindingsweg tussen de Admiraliteit en de Grote Nowgorod Weg. Ondertussen noemde onze gids alle wereldvermaarde monumenten op die we afwisselend rechts en links passeren. Bekenden personen uit de Russische historie, zoals Gogol en Tchaikovski, hebben hier gewoond.


Van de kruiser Aurora werd het startschot gelost voor bestorming van het winterpaleis in 1917, het was de start van de Russische revolutie.






We bezoeken de kerk in de Petrus en Paulusvesting waar de Romanov-familie begraven ligt en krijgen veel uitleg bij de beroemde heersers van het land. Deze kathedraal is de oudste van St-Petersburg en tevens de twee na hoogste gebouw van de stad. De kathedraal is een directe link naar de heersers van Rusland want allen hebben hier hun residentie gehad, zoals Peter de Grote en de Romanovs. De invloed van Nederlandse architectuur is duidelijk zichtbaar, dit was ook de wens van Peter de Grote. Binnen in de kathedraal is het een en al pracht en praal. In deze kathedraal werden alle tsaren, op twee na, sinds Peter de Grote begraven. Zelfs Nicolas II werd hier met zijn vermoorde verwanten bijgezet. De marmeren graven van Peter en Catharina de Grote spreken het meest tot de verbeelding.

De orthodoxe St.Isaac Kathedraal is ontworpen door de Franse architect Auguste Montferrand. De kathedraal is de grootste kathedraal van Sint-Petersburg en is gebouwd op een fundering van 30.000 boomstammen. De bouw duurde 40 jaar en werd voltooid in 1858. Het exterieur is een imitatie van het Pantheon in Rome en is o.a. uitgevoerd met monolithische zuilen van elk 16 meter hoog. De totale hoogte is 110 meter, in het timpaan zijn sculpturen aangebracht.





En natuurlijk een bezoek dan het Mekka van de kunst: de Hermitage! Bij de hoofdingang van de Hermitage staan tien enorme beelden van 5 m hoog, die de minnaars Catharine de Grote verbeelden. We gaan het lichtgroene Winterpaleis binnen via de pompeuze staatsietrap van Bartolomeo Rastrelli. Catherina de Grote was gek op mannen, paarden en kunst. Haar verzamelwoede leidde tot één van de grootste kunstcollecties ter wereld. In 1852 werd de privé-collectie opengesteld voor het publiek door tsaar Nicolaas I. Het museum is gevestigd in het voormalige keizerlijk paleis in het centrum van Sint-Petersburg, en bestaat uit het barokke Winterpaleis, de neoklassieke Kleine Hermitage, de Oude Hermitage, het Hermitage Theater en de Nieuwe Hermitage.
Een totale oppervlakte van meer dan 100.000 m2, 360 expositieruimten en bijna drie miljoen kunstvoorwerpen. Je kijk je ogen uit, wat een gigantische collectie, die varieert van de klassieke oudheid tot de Hollandse meesters. Schilderijen van Rembrandt worden afgewisseld met beelden van Rodin. Ook het gebouw zelf is een waar kunstwerk!




Er is zoveel moois te zien, dat je hier enkel in constante verwondering en bewondering doorheen kunt ‘slenteren’. Voor een simpel rondje alleen al moet je drie dagen uittrekken. Het beste kun je dus maar gewoon een willekeurige gang ingaan en genieten van de kunst en het gebouw. Na de excursie door de Hermitage konden we gelukkig ook nog op eigen gelegenheid ronddwalen.

Geen opmerkingen: